Напусна ни историкът проф. Стефан Дойнов

На 19 февруари 2020 г., след продължително боледуване, почина изтъкнатият историк проф. д-р Стефан Колев Дойнов, съобщиха от Държавна агенция „Архиви“.

Роден е на 29 април 1936 в с. Царева ливада, днес в Община Дряново. Завършва история в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работил е като учител в Априловската и Вечерната гимназия в Габрово, както и като музеен работник в Исторически музей Габрово. От 1981 г. е старши научен сътрудник в Института по история при БАН. През 1993-1997 г. е началник на Главно управление на архивите при Министерски съвет. От 1997 е ст.н.с. І ст. (професор) в Института по история – БАН. Преподавал е в Софийския университет.

Името му свързваме с редица задълбочени исторически изследвания в областта на Българското Възраждане. Проф. д.и.н. Стефан Дойнов е един от рецензентите и автор на предговор към книгата „Имало едно време в Габрово“ – първата книга от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева.

Дълбок поклон пред паметта на един добър приятел на Габрово!

Бележка на редакцията – В статията е използвана биографична информация от Държавна агенция Архиви, Институт по история на БАН и „Кой кой е в Габрово“ (изд. Габрово, 2004). В статията е използвана снимка с проф. Стефан Дойнов от премиерата на „Имало едно време в Габрово“ през 2009 г. в Исторически музей Габрово.

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.