Ярослав Вешин. На нож. 1913

Габровецът Михаил Шекерджиев е автор на бойния марш „Велик е нашият войник“

Ярослав Вешин. На нож. 1913
Ярослав Вешин. На нож. 1913

Габровският композитор Михаил Шекерджиев е автор на прословутия марш „Велик е нашият войник“. Това е и най-известната му творба. Воинският химн „Велик е нашият войник“ е композиран през 1916 г. по време на Първата световна война край Охридското езеро. По това време Михаил Шекерджиев е редник в 23-ти полк на Осма пехотна тунджанска дивизия. Текстът на химна е на журналиста подпоручик Константин Георгиев.

Михаил Шекерджиев е роден на 5.ХІІ.1889 г. в Габрово. Завършва Духовната семинария през 1911 г. Там габровецът учи хорово дирижиране при проф. Добри Христов. Шекерджиев става учител по цигулка, теория на музиката и ръководител на оркестъра в Института за слепи в София през 1912 г. Същевременно участва като цигулар в оркестъра на Свободния театър, театър “Ренесанс”, в Гвардейския оркестър и в оркестъра на Българската оперна дружба.

През 1925 г. заминава за една година в Мюнхен и Берлин, за да проучи общите и музикални методи за обучение на слепите. През това време учи цигулка в Мюнхенската консерватория при Ф. Бербер. След завръщането си от Германия продължава да работи в Института за слепи. Габровецът е директор на института в периода 1937­-1945 г.

Първите композиции на Михаил Шекерджиев са от 1908 г. Автор е на около 20 песни за еднороден хор, 10 песни за смесен хор; масови песни, 31 детски песни; 5 песни за глас и пиано; малки пиеси за цигулка; обработки на народни песни, школи за китара и др.

Умира на 13.VІ.1957 г.

Велик е нашият войник

(оригинален текст)

Великъ е нашиятъ войникъ!
Великъ, великъ, великъ!
Измокренъ, гладенъ, уморенъ,
безъ отдихъ би се день и нощь,
бърдата цепи разяренъ
съ страшния си викъ „На ножъ!“.
Отъ Китка литна въ единъ мигъ,
прѣцапа Тимока дълбокъ,
при Равна, Вина, Лѣсковикъ,
черта му пѫть самиятъ Богъ.
При Маврово, заровенъ в снѣгъ,
съ рѫцѣ прѣмръзнали се би,
въ Ботумъ отвори пѫть за Дринъ,
прокуди врага до единъ!
И пакъ спокоенъ, мълчаливъ,
при Охридъ днесъ той стои
и чака новъ врагъ да срази
съ страшния си викъ „На ножъ!“.

По информация от Съюза на българските композитори, Уикипедия и „Кой кой е в Габрово. Първа част“ (2004 г.)

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.