Направи смислен подарък – купи книга за историята на Габрово

Историческа колекция "Габрово - живият град" на Момчил Цонев и Даниела Цонева
Историческа колекция „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева

На тази Коледа и Нова година може да зарадвате близките си със смислен габровски подарък – историческа книга от поредицата „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева. В книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“ може да откриете две от любопитните издания – „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”  и „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов”.

В „Том Първи“ на празнична цена може да откриете и първата детска книга за нашия град – „Снежно Габрово за деца“.

За първи път – пътеписи от Възраждането в една книга

„Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” от авторите Момчил Цонев и Даниела Цонева събира 22 чуждестранни и 12 български пътеписи от 1662 г. до Освобождението през 1878 г. Книгата включва както оригиналните пътеписни текстове, така и анализ, който е добре структуриран по теми – природа и география, архитектура, историческо и стопанско развитие, етнография, народопсихология, физически облик на габровци, статистически данни за населението. Сред по-известните автори на пътеписи са учените Феликс Каниц, Ами Буе, Виктор Григорович, руският военен Де Прерадович. Най-ранният текст е от 1662 г. и е на турския автор Евлия Челеби. Сред българите, включени в новата книга, се открояват възрожденските просветители Любен Каравелов, Найден Геров, Константин Фотинов, Иван Богоров.

Купете си книгата онлайн от „Български книжици“ ТУК

Колоритът на старо Габрово – само в спомените на д-р Вапцов

„Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” е четвъртата книга от историческата колекция „Габрово – живият град”. Спомените, които са писани в средата на 20 век, се появяват за първи път в самостоятелно издание. Вапцов пише едни от най-колоритните текстове за миналото на Габрово. Неговите спомени са истинска съкровищница от образи.

В един от забавните откъси от д-р Вапцов разбираме, че габровци излизат на протест в защита на коледните прасета:

„Гражданите имаха обичай да хранят в дворовете си свине и понеже дворове почти нямаше, свинете скитаха по улиците и се прибираха там само нощем. Затова градът се умирисваше, особено през лятото, на свине и по улиците не можеше да се размине човек от тях.

Градският лекар издаде заповед, одобрена от Дирекцията на народното здраве, в която се забраняваше храненето на свине в чертите на града. Настъпва голямо брожение, тъй като габровецът не можел да не си отхрани шопар за Коледа. Събира се митинг и кметът на града говори против заповедта на лекаря си и праща телеграфна резолюция до министъра на вътрешните работи да отмени тази заповед. В резултат лекарят д-р Андрей Сахатчиев си даде оставката, което му послужи за повод да стане впоследствие професор.“

Купете си книгата онлайн от „Български книжици“ ТУК

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Зарадвайте детето си с габровски подарък – книгата „Снежно Габрово за деца“

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info