За Коледа и Нова година – купи книга за историята на Габрово

На тази Коледа и Нова година може да зарадвате близките си със смислен габровски подарък – историческа книга от поредицата „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева. В книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“ може да откриете две от любопитните издания – „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” и „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов”. В „Том Първи“ може да откриете и първата детска книга за нашия град – „Снежно Габрово за деца“.

Столичани могат да открият книгите от поредицата „Габрово – живият град“ в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка, ако не живеете в София или Габрово.

Книги от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева

Най-интересното за книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”

„Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” от авторите Момчил Цонев и Даниела Цонева събира за първи път в една книга пътеписи за Габрово от Възраждането – 22 чуждестранни и 12 български пътеписи от 1662 г. до Освобождението през 1878 г.

Книгата включва както оригиналните пътеписни текстове, така и анализ, който е добре структуриран по теми – природа и география, архитектура, историческо и стопанско развитие, етнография, народопсихология, физически облик на габровци, статистически данни за населението.

Сред по-известните автори на пътеписи са учените Феликс Каниц, Ами Буе, Виктор Григорович, руският военен Де Прерадович. Най-ранният текст е от 1662 г. и е на турския автор Евлия Челеби. Сред българите, включени в новата книга, се открояват възрожденските просветители Любен Каравелов, Найден Геров, Константин Фотинов, Иван Богоров.

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Колоритът на старо Габрово – само в спомените на д-р Вапцов

„Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” е четвъртата книга от историческата колекция „Габрово – живият град”. Спомените, които са писани в средата на 20 век, се появяват за първи път в самостоятелно издание. Вапцов пише едни от най-колоритните текстове за миналото на Габрово. Неговите спомени са истинска съкровищница от образи.

Част от текстовете на Вапцов може да откриете и в рубриката на Габрово Daily „История“ тук.

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” онлайн от „Български книжици“ ТУК

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Всеки габровски родител може да зарадва детето си с габровски празничен подарък – книгата „Снежно Габрово за деца“ от Момчил Цонев. „Снежно Габрово за деца“ е първата детска книжка за историята на Габрово. В нея авторът разказва на най-малките габровчета за родния град през зимата. Книгата се продава в книжарница „Том 1“ в Габрово.

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.