Свети Димитър

Димитровден е

Свети ДимитърДнес е Димитровден, най-големият от есенните празници, преходът към зимата. Народът казва: „Св. Георги лято носи, а св. Димитър – зима“. На този ден в миналото слугите и работниците (ратаи, овчари, говедари) се освобождавали или се спазарявали отново със своите господари. На Димитровден дюлгерите се завръщали от гурбет, затова и се смята за празник на дюлгерите и строителите.

Като един от най-тачените и популярни народни празници, на Димитровден се правели много курбани, служби, сборове.

Старите габровци гадаели за берекета през следващата година по месечината на Димитровден – ако е пълна, ще има берекет и пълни кошери с мед.

Бозаджии шопи, македонци и албанци идвали в Габрово по Димитровден. Тази любопитна история научаваме от книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“, част от поредицата „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев:

„До Манафа беше кафенето на Дичката, а до него, последната къща от улицата, сладкарницата на Татоолу и Колчо Шекерджия, с прилепната до него бозаджийница на Радя, единственият габровец бозаджия (останалите бяха шопи, македонци и албанци, които идваха по Димитровден, за да си отидат по Гергьовден).“

Книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“ може да откриете в габровските книжарници „Том 1“ и „Златев“.

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.