Габровците – депутати в Учредителното събрание от 1879 г.

10 февруари 1879 г. - открито е Учредителното събрание в Търново. Източник: Балканджии - сърцето на България

10 февруари 1879 г. – открито е Учредителното събрание в Търново. Източник: Балканджии – сърцето на България

Автор: Момчил Цонев, „Габрово – живият град“

Габровци също участват в Учредителното събрание в Търново през 1879 г. – първото Народно събрание на България след Освобождението.

Събранието е открито на 10 февруари 1879 г. в сградата на бившия турски конак в Търново, построена от прочутия дряновски майстор Колю Фичето.

Членовете на Учредителното събрание са определени по различни критерии. Чрез избор от Габровски окръг са определени за депутати известният учител от Габровската Априловска гимназия Иван Н. Гюзелев и д-р Алексий Христов. По звание, заради заемани длъжности в габровската администрация, в Учредителното събрание се включват Иван Пенчов Златин, председател на Габровски окръжен съд; Калчо Симеонов Дренков, председател на Габровски окръжен съвет; Сава Илиев Сирманов, председател на Габровски градски управителен съвет. По право с назначение от Временното руско управление в България са Райчо Каролев, по това време училищен инспектор на Русенска губерния; Андрей Манолов – председател на Окръжен съдебен съвет в Габрово; Тодор Бурмов * – бивш учител в Габровската Априловска гимназия, бъдещият първи министър-председател на Княжество България. Като представител на Одеското българско настоятелство в Учредителното събрание влиза и Владимир Палаузов от известния габровски Палаузов род.

* Участието на Тодор Бурмов в Учредителното събрание не е потвърдено от всички научни исторически издания. Според габровския историк доц. Цоньо Петров Тодор Бурмов е сред политиците, на които се предоставя текста на проектоконституцията за прочит и изразяване на становище.

В статията е използвана информация от „История на Габрово“, изд. на ОФ, София, 1980; сб. „Строителите на съвременна България и Габрово“, Габрово, 2006

Ако се интересувате от историята на Габрово, потърсете книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев, част от историческата поредица „Габрово – живият град“. Книгите от поредицата може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в сайта на „Български книжици“ ТУК. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.