На Възнесение Господне или Спасовден: спасовският дъжд е скъп, всяка капка е жълтица

Възнесение Господне или Спасовден се чества четиридесет дни след Възкресение Христово. Това е един от подвижните празници в църковния календар на православната църква.

Габровци едно време вярвали, че спасовският дъжд, също както и гергьовският, е скъп, всяка капка носела жълтица. На празника момите и момците ходели боси по росата в нивите и ливадите, за да се молят за дъжд.

Според евангелското предание на този ден Христос се явил за последен път пред своите ученици. Апостолите били на молитва, Христос се явил сред тях, беседвал и ги извел от Йерусалим на Елеонската планина. Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още докато ги благославял, Христос се отделил от земята и, подет от облак, се издигнал към небето при Своя небесен Отец. По думите на св. евангелист Марко, Христос, като се възнесъл на небето, седнал отдясно на Бога.

Имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир.

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.