„Капитал“: Американски фонд купува „Идеал Стандарт – Видима“ в Севлиево

"Идеал Стандарт - Видима" Севлиево © vidima.bg

„Идеал Стандарт – Видима“ Севлиево © vidima.bg

„Идеал Стандарт – Видима“ в Севлиево ще стане собственост на американския фонд Anchorage Capital, който към момента притежава дял от компанията. Това става ясно от съобщение до Комисията за защита на конкуренцията и от източници на „Капитал“, пише бизнес изданието. Anchorage първо е бил само кредитор в компанията, но преди четири години придобива и миноритарен дял.

От „Идеал Стандарт – Видима“ са уточнили за „Капитал“, че сделката все още е на етап подготовка. „Съобщението в КЗК е свързано със стратегически възможности, които бордът на директорите и акционерите на Ideal Standard International оценяват понастоящем по отношение на предстоящия падеж на дълга“, казаха от там и добавиха: „В това отношение не са взети окончателни решения“.

Кои са новите купувачи на „Идеал Стандарт – Видима“?

Групата Anchorage Capital е базирана в Ню Йорк и управлява активи за близо 30 млрд. долара. Anchorage Capital влезе като акционер в Ideal Standard през 2014 г. Дотогава едноличен собственик беше една от най-големите компании за дялови инвестиции – Bain Capital. Тя придоби Ideal Standard през 2007 г. срещу 1.7 млрд. долара. В момента Bain Capital и Anchorage Captial са двата най-големи собственика.

„Идеал Стандарт – Видима“ – третата по големина компания в сектор машини и оборудване у нас

Българското дружество „Идеал Стандарт – Видима“ има завод за санитарна керамика в Севлиево и два завода за санитарна арматура в Севлиево и в близкото село Градница. „Идеал Стандарт – Видима“ е третата по големина компания в сектора на машините и оборудването в България с приходи от 376 млн. лв. за 2016 г. според класацията К100. От компанията са коментирали за „Капитал“, че евентуална сделка няма да окаже влияние върху дейността в България. Нашата страна остава основен стратегически важен пазар за Ideal Standard както от производствена, така и от търговска гледна точка.

ОЩЕ НОВИНИ ОТ СЕВЛИЕВСКИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ

Нова роботизирана линия в завода за керамика на „Идеал Стандарт – Видима“ в Севлиево беше открита официално на 15 ноември 2017 г. ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ТУК

Над 22,5 млн. лв. са инвестициите за 2017 г. в „Идеал Стандарт – Видима“ АД в Севлиево. ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ТУК

Статията на „Капитал“ „Американският фонд Anchorage купува изцяло „Идеал стандарт – Видима“ може да прочетете тук