Габрово – претендент за „Предприемчив европейски регион“

© Община Габрово

© Община Габрово

Община Габрово кандидатства за присъждане на наградата на Комитета на регионите „Предприемчив европейски регион“ за 2019 г. Инициативата отличава европейски градове с авангардни и новаторски политически стратегии в областта на предприемачеството, съобщават от местната общинска администрация.

Защо Габрово е предприемчив европейски регион?

  • Кандидатурата изтъква потенциала на Габрово като един от най-големите индустриални центрове в отраслите машиностроене и инструментална екипировка.
  • Градът бе домакин на няколко иновационни лагера, дни на предприемачеството, бизнес диалози и други.
  • Отчетена е активната работа с местните фирми, академичните среди, неправителствените организации, отговорните институции и политиците.

Предложението на Габрово за предприемчив европейски регион цели да превърне града в подходящо място за глобални продукти и решения, където се правят експерименти с нови технологии. Идеята е да се създадат условия за иновации в съществуващите предприятия и да се привлекат нови инвеститори.

Изпълнението на стратегията за предприемчив регион би допринесло за позициониране на града като „Технологичното сърце на България“, което ще подобри интернационализацията на габровската икономика – споделят от Община Габрово.

Церемонията по връчване на наградите е планирана в периода 4 – 5 юли 2018 г.

Повече за бизнеса в Габрово може да научите от бизнес портала biz.gabrovo.net, който включва и специална видео секция с интервюта със съвременни габровски предприемачи. На предприемачеството е посветена и Facebook страницата Успех в Габрово: Бизнес, предприемачи, иновации. Следете и най-новото предаване „Дестинация Успех“ на онлайн телевизия Gabrovo.net TV на Facebook страницата на Габрово Daily тук.