ИПИ: Област Габрово с най-бърз темп на усвояване на евросредства

Област Габрово с най-бърз темп на усвояване на европейски средства. Източник: ИПИ
Област Габрово с най-бърз темп на усвояване на европейски средства. Източник: ИПИ

Габрово продължава да бъде областта с най-бърз темп на усвояване на европейски средства (166,5 млн. лв. до средата на май 2016 г. или средно по 1 444 лв./човек от средногодишното население), но разликата с област Бургас вече е минимална. В област Бургас усвоените средства са 585,3 млн. лв., но заради по-голямото население на областта, това прави средно по 1 414 лв./човек.

Това сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), с който може да се запознаете тук.

В условията на невъзможност за провеждане на самостоятелна фискална политика, средствата по оперативните програми са често единственият начин за финансиране на редица местни проекти. Това важи с особена сила за начинания, които изискват сериозни капиталови разходи, като например построяването на пречиствателна станция.

Усвояването на европейски средства не е панацея за предизвикателствата пред развитието на българските региони. Дори напротив, фиксирането на местната администрация върху печелене и управление на европейски проекти води до пренебрегване на други аспекти на регионалното развитие като създаването на среда, благоприятстваща инвестициите – сочат още в анализа си Явор Алексиев и Божидар Радев от ИПИ.

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.