Български и европейски експерти: Габрово прилага успешно енергийната ефективност (ВИДЕОРЕПОРТАЖ)

Събитие „Науката среща регионите“, 24 април 2019 © Община Габрово

Габрово събра български и европейски експерти в XXI-та ежегодна конференция на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия. Като част от нея се състоя и събитието „Науката среща регионите“ с подкрепата на Европейската комисия и партньорството на Правителството на област Навара в Испания. За два дни Габрово стана център на дебата за управлението на енергийната ефективност, енергията от възобновяеми източници, адаптацията на климата.

Любопитна част от конференцията „Науката среща регионите“ беше посещението на два обекта в Габрово, които са добри примери за енергийна ефективност – пасивна Детска градина „Слънце“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Представители от Габрово, София, Навара, Австрия и др. се включиха в обиколката и видяха постиженията на Габрово в енергийната ефективност на публични сгради.

Събитие „Науката среща регионите“, 24 април 2019 © Община Габрово

От конференцията стана ясно, че всяка публична сграда в Габрово има изпълнени мерки за енергийна ефективност и в нашия град се намира първата сертифицирана пасивна сграда у нас – детска градина „Слънце“.

Детска градина „Слънце“ в Габрово © Община Габрово

Габрово Daily проследи събитието и засне видеорепортаж от конференцията и интервюта за Gabrovo.net TV. Във видеото може да разберете какво споделиха Микел Ирухо, представител на правителството на област Навара в Испания; Габриеле Брандл, Австрийска енергийна агенция; Атанаска Николова, заместник-министър на околната среда и водите; Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЦЕЕ ЕнЕфект; Таня Христова, кмет на Габрово.

Събитието „Науката среща регионите“ се състоя на 24 април 2019 г. в Университетската библиотека на Технически университет Габрово. Събитието се организира  с подкрепата на Областен информационен център – Габрово, Споразумението на кметовете за климата и енергията, Европейски фонд за регионално развитие, Съвместен изследователски център (JRC) на ЕК, Център за енергийна ефективност ЕнЕфект.