Има недостиг на инженери за промишлеността и електроинженери

Специалност "Мехатроника" в Технически университет Габрово

Специалност „Мехатроника“ в Технически университет Габрово © ТУ Габрово

Три нови инженерни професии са включени в Списъка на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда. Това са инженери в промишленото производство, инженер-химици, електроинженери.

Списъкът е актуализиран със заповед на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщават от пресцентъра на министерството.

Работодателите, които искат да наемат в България специалисти с тези професии от страни извън Европейския съюз, ще могат да го направят по облекчена процедура – без предварително проучване дали на пазара на труда има безработни българи с подходяща квалификация за свободните позиции.

Досега списъкът включваше основно професии от сектора на информационните технологии. И в актуализирания списък присъстват професии като софтуерни разработчици, системни анализатори,разработчици на уебсъдържание и мултимедия.

В Технически университет Габрово се обучават студенти по специалности като автоматика, електроенергетика, мехатроника и др. Вижте повече тук.

Вижте списъка с професиите, за които има недостиг на пазара, тук.

Следете всичко актуално за бизнеса в Габрово в бизнес портала biz.gabrovo.net. Станете част и от Фейсбук общността „Успей в Габрово: Бизнес, предприемачи, иновации“ тук.