Габровци и израелци строят нов завод за производство на туби в Габрово за 14 млн. лв.

Близо 14 млн. лв. е инвестицията в изграждането на нов завод за производство на екструдирани туби в Габрово, предназначени за опаковане на висша козметика, каквото към момента е без аналог в България. Това научаваме от в. „Капитал“ в статия под заглавие „ЛС тюбс“ ще строи завод за производство на туби за висшата козметика“.

Инвестицията е на учреденото в края на 2016 г. смесено българско-израелско дружество „ЛС тюбс“. Производството трябва да стартира тази есен, съобщава „Капитал“, цитирайки Николинка Хинкова, председател на борда на директорите на дружеството. Целта в дългосрочен план е изграждане на завод с голяма мощност, който да захранва с екструдирани туби Балканите и Средна Европа.

„В България няма такова производство и затова ние се заехме с този проект, защото предимството да бъдеш пръв в нещо е незаменимо“, споделя управителят на „СТС холдинг груп“ Деян Тодоров.

Новата производствена линия на бъдещия завод в Габрово е предвидено да произвежда 120 – 130 туби в минута с диаметър 35, 40 и 50 мм.

Обединение между израелците от „Лагеен тюбопласт“ и габровците от „СТС пак холдинг“

Съдружници в „ЛС тюбс“ са израелската компания „Лагеен тюбопласт“ и габровската фирма производител, оперираща в областта на тубното производство, „СТС пак холдинг“. Участието в смесеното дружество е 50 на 50. „ЛС тюбс“ е учредена на 15 декември 2016 г. с първоначален капитал от 50 хил. лв., който впоследствие е увеличен на 2 005 830 лв., показа справка в Търговския регистър.

„Лагеен тюбопласт“ имат такова производство в Израел. Тъй като голяма част от техните продажби се осъществяват в Европа, с пуска на завода очакванията са за осигуряване на по-голяма гъвкавост. Първоначално ще се разчита на съществуващите пазари на израелския партньор, които в момента са основно в Англия. Като цяло се залага и на европейския пазар, а така също и на клиенти на „СТС пак холдинг“.

Нови работни места в Габрово

Смесената компания „ЛС тюбс“ се надява да получи сертификат за инвеститор клас А за проекта си. Подаденият проект към Българската агенция за инвестиции е на стойност 13.68 млн. лв. Очакванията са за подкрепа от Община Габрово и от държавата. Плановете са в първия етап от инвестицията да бъдат пуснати две автоматични линии за производство на екструдирани туби. Предвижда се първата да заработи през октомври, а втората – през 2018 г.

„Няколко са основните машини от автоматичната линия, те са от различни производители и всяка от тях е доста скъпа. Само едната е на стойност над 1 млн. евро, а линията се състои от няколко такива основни машини“, уточнява Николинка Хинкова.

За тази година ще бъдат наети 35 души. Тъй като постепенно ще се преминава от двусменен към трисменен непрекъсваем режим на работа, ще се наемат допълнително хора. Плановете са да бъдат наети общо 70 души за първите три години. Това ще са нови работни места, които се откриват за града. Предвижда се около 11 души да заминат на обучение в Израел.

През 2020-2021 г. в зависимост от продажбите се предвижда да има още две линии за производство на екструдирани туби, или общо четири. С допълнително предвидените мощности инвестицията ще достигне далеч по-голям размер.

Заводът ще бъде в Северната индустриална зона на Габрово

Производството е планирано да се развие на площ около 2000 кв.м, в които са включени още офиси, лаборатории складови площи. Стартира се с една линия, като помещението е с възможност да поеме още три линии.

Съществуващото помещение се намира в Северна индустриална зона на Габрово, в бившият завод „Витекс“, който сега е собственост на „СТС холдинг груп“. Производството ще се разположи на първия етаж от сградата.

Повече за бизнеса в Габрово може да научите от бизнес видео портала biz.gabrovo.net с 20 видеоинтервюта със съвременни габровски предприемачи, които разказват историята на своите предприятия, за научените уроци и формулата на бизнес успеха.

Categories Икономика
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info