Габрово няма мащаб да бъде естествен икономически център, но може да бъде успешен център на високи технологии

Заседание на областния съвет за тристранно сътрудничество © Областна администрация Габрово

Заседание на областния съвет за тристранно сътрудничество © Областна администрация Габрово

„Всички сме наясно, че основното предизвикателство, пред което сме изправени, е липсата на хора – от една страна в демографско отношение, а от друга в професионално. Трябва да работим за това да задържаме младите хора и да привличаме такива от други региони, които да се влеят в нашата икономика. От друга страна трябва да удовлетворим нуждата на бизнеса с качествени кадри, но по-важното е те да бъдат удовлетворени от това, което правят, за да останат да живеят и работят тук” – заяви областният управител на Габрово Николай Сираков пред членовете на областния съвет за тристранно сътрудничество. Съветът се събра, за да обсъди предизвикателствата пред професионалното образование и връзката му с бизнеса.

Габрово поради мащабите си не може да бъде естествен икономически център, но може да бъде успешен център на високи технологии – сподели пред съвета старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев, който беше гост на заседанието и направи анализ на тема „Образованието като фактор за развитие на регион Габрово”. Според Ганев дори би могло да се говори за сътрудничество с други области или за създаване на иновационна екосистема, за която говори и президентът Росен Плевнелиев на събитието „Диалог с гражданите“.

Президентът Плевнелиев в Габрово. Заключенията от „Диалог с гражданите“: нужни са социални иновации и образование

Основен акцент в анализа на Петър Ганев е влиянието на образованието върху развитието на регионите. „Хора със средно образование са определящи за икономиката на даден регион. Средното образование те вади от бедността” – категоричен е икономистът. За област Габрово около ¼ от активно работещите са висшисти, сочат показателите на ИПИ. Прави впечатление обаче, че въпреки по-големия коефициент на заетост и ниско ниво на безработица, които традиционно се отчитат за региона Габрово, недостигът на подходящи кадри драстично нараства. „Видна е тясната връзка между бизнес и образование и в това направление трябва да се работи” – обобщи икономистът от ИПИ Петър Ганев.

Според областния управител са необходими конкретни стъпки в това направление. Новата форма на дуално образование е една добра възможност, която трябва да се използва, но и фирмите трябва да станат малко по-отворени за сътрудничество с образованието. Освен това хубаво би било бизнесът да популяризира условията на труд, които предоставя, за да предизвика интерес към професии, които младите хора биха могли да усвоят и реализират в техните компании. Регионът ни има потенциал и най-важното – тук се усеща младият дух – заяви Сираков и даде като пример реализирания от Община Габрово Лагер за иновации от 1 до 3 октомври.

По информация от Областна администрация – Габрово