„Форбс“: Област Габрово – технологичното сърце на България

„Технологичното сърце на България“ е заглавието на статия на Георги Стоев в списание „Форбс“, която прави анализ на иновационния и индустриален профил на област Габрово. „Утвърдена като най-индустриалната област в България – според индикатор дял на наетите в преработващата промишленост, област Габрово ще почувства по-силно от други региони предизвикателствата и възможностите на глобалните индустриални тенденции. Преходът, през който неминуемо ще премине икономиката на региона, ще е изключително показателен и за адаптивността на цялата българска икономика към промените, които носи четвъртата индустриална революция“ – пише в увода авторът.

Габрово Daily представя основните акценти от статията:

Какви са икономическите показатели на област Габрово според изследване на Института за пазарна икономика?

ИПИ: Област Габрово е отличник по икономически индикатори

Изследване: Пазарът на труда в област Габрово се нарежда след София и Варна

Над 50% от работещите – в преработващата промишленост

Преработващата промишленост сега създава заетост за над 50% от всички наети лица в област Габрово, се посочва в статията на „Форбс“. По-значимо разгръщане на икономическия потенциал на града и областта в дългосрочен план може да стане само чрез инвестиции в нови технологии и силна иновационна активност в промишлеността.

Притокът на чужди инвестиции – по различен модел

Притокът на чуждестранни инвестиции към региона идва по различен модел от познатите в големите индустриални региони в България. В Габрово няма история от много инвестиции „на зелено“, като повечето международни инвестиции са станали на база силни партньорства с местен доставчик или търговски представител. Габрово е предпочитан от инвеститорите заради достъпа до инженерен талант, традиционни клъстерни връзки в машиностроенето и в много по-малка степен заради евтин трудов ресурс за базови и средни позиции в производството.

Липсва изявено брандиране на Габрово като бизнес дестинация

Габрово все още няма изявено брандиране на града и региона като дестинация за инвестиции в инженеринга и производството на машини и индустриално оборудване. Въпреки силния промишлен и технологичен потенциал Габрово все още опитва да открои ключовите фактори за привличане и задържане на професионалисти и млади таланти. Това традиционно включва добри училища – средни и висши, стартъп екосистема, мултинационални компании, в които младите се чувстват уверени, че преследват мечтана кариера. За младите хора, за привличането и задържането на таланти към Габрово ще е необходима среда, в която да опитват нови технологични решения за индустрията. Всичко това, разбира се, съчетано със социална среда, която има нужния хипстърски вайб.

Самочувствието на габровци идва от индустриалната история

Самочувствието и самосъзнанието на жителите на Габрово в общия случай се базират на индустриалната история и потенциал на града. Няма много други градове – областни центрове, в България, които да формират по този начин собствената си идентичност.

Повече за бизнеса в Габрово може да научите от бизнес портала biz.gabrovo.net

Пълния текст на статията „Технологичното сърце на България“, сп. „Форбс“, автор Георги Стоев, 9 януари 2018 г., четете тук.