Откриването на офиса на FFW Габрово през 2016 г. © FFW Габрово

Международната дигитална агенция FFW избра Габрово като по-доброто място да развива бизнеса си у нас

Откриването на офиса на FFW Габрово през 2016 г. © FFW Габрово
Откриването на офиса на FFW Габрово през 2016 г. © FFW Габрово

През 2016 г. международната дигитална агенция FFW отвори офис в Габрово. Това е вторият им офис в страната след софийския. През април тази година офисът навършва една година и това е поводът да ви запознаем с младия 25-годишен габровец Божидар Бошнаков, регионален мениджър на FFW Габрово и инициатор компанията да се разрасне и в Габрово. Каква е мотивацията му да избере Габрово пред София? Да развие офис, който вече е привлякъл 20 професионалисти, чието заплащане доближава това на колегите им в София? С какво Габрово е по-добро място за работа на IT специалистите?

Божидар Бошнаков, регионален мениджър на агенция FFW Габрово
Божидар Бошнаков, регионален мениджър на агенция FFW Габрово © FFW Габрово

Божидар Бошнаков е регионален мениджър на дигиталната агенция FFW. Той е родом от Габрово. Възпитаник е на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Работата си в FFW започва като стажант, още докато е ІІ курс в Софийски университет. След 3 години работа той успява да се издигне до мениджър на отдел в софийския офис на компанията и в него се ражда идеята за офис в Габрово. Към момента той изпълнява и двете си длъжности – на регионален мениджър в Габрово и същевременно мениджър на отдел в София.

Офис на FFW Габрово © FFW Габрово
Офис на FFW Габрово © FFW Габрово

FFW е дигитална агенция, насочена към разработването на комплексни уеб базирани проекти от световен мащаб с офиси в Германия, Дания, Австрия, USA, UK, Швеция, Бразилия, Украйна, Молдова, Виетнам и България. Компанията има над 15 години опит, над 420 служители като повечето от тях са Drupal специалисти, има над 1 000 завършени проекта и много активни към днешна дата. В България FFW има два офиса, като първият се намира в София, а през април 2016 г. FFW отваря врати и в нашия град Габрово.

Повече за дейността на агенцията може да откриете на Facebook страницата на FFW Bulgaria.

Г-н Бошнаков, FFW е световна дигитална агенция. В България компанията има два офиса – в София и Габрово. Как се стигна до избора на нашия град и с какво Габрово привлече ръководството на агенцията?

Идея за офис на FFW в Габрово изцяло дойде от мен, тъй като аз съм родом от този град и бях ръководен до голяма степен от желанието да направя нещо добро за Габрово, а и лично за мен Габрово е по-добър град за живеене от София.

Гласувано ми беше доверие на база резултатите, постигнати от мен за компанията в софийския офис. Така ръководството взе решение да опита да изгради екип извън територията на столицата. С големи усилия и доза късмет, успях да намеря достатъчно професионалисти в нашата област, за да положим основите на един перспективен екип.

Офисът на FFW в Габрово става на 1 година този месец. Какви резултати постигнахте за този период?

Офисът стартира с екип от едва 6 човека. За периода от една година офисът се разрасна многократно и към днешна дата се състои от 20 професионалисти. Условията за работа, гъвкавото работно време и атрактивното заплащане са нещата, които отличават FFW от повечето фирми в региона. В офиса на FFW се разработват едни от най-големите проекти на компанията в световен мащаб, което дава безгранично поле за развитие и израстване на нейните служители.

В офиса на FFW Габрово
В офиса на FFW Габрово © FFW Габрово

Откакто FFW има офис и оперира на територията на град Габрово, успяхме да организираме 3 безплатни курса, като 2 от тях бяха проведени съвместно със Софтуерния университет в София (СофтУни). Последният, който завърши преди няколко месеца, имаше около 80 записани присъствено курсисти от всякакви браншове, проявили интерес в IT сферата. FFW организира и безплатно обучение за учениците на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово.

По време на безплатен IT курс, организиран от FFW Габрово в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев"
По време на безплатен IT курс, организиран от FFW Габрово в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ © FFW Габрово

Каква е мотивацията Ви да инвестирате средства в обучението на младежи в Габрово?

FFW подкрепя и съдейства на всеки, насочил се към IT сферата, без значение дали неговата посока е свързана с добиване на нови знания, получаване на престижна работа или подготовка за интервю за работа в и извън България. Това, което компанията търси, са хора с желание и мотивация за развитие.

По време на безплатен IT курс, организиран от FFW Габрово съвместно със СофтУни София © FFW Габрово
По време на безплатен IT курс, организиран от FFW Габрово съвместно със СофтУни София © FFW Габрово

Нашата мисия е да покажем на младите хора, че големият град не е единственото място за професионална реализация и че Габрово е едно прекрасно място, което носи със себе си големи възможности. Най-голямата ценност на FFW са нейните служители и ние вярваме, че по този начин ще успеем да изградим по-добро IT общество и ще развием по-голям и по-конкурентно способен екип в Габрово.

Започвате сътрудничество с Технически университет Габрово. Каква е новата Ви програма, насочена към габровските студенти?

Преди около 3 седмици FFW се срещна с ръководството на Технически университет Габрово и по-точно с Катедрата по компютърни системи и технологии (КСТ), където представи най-новата си идея за реализация, предлагаща възнаграждение на всички успешно преминали 2 етапа на самообучение и платен стаж.

Среща на екипа на FFW Габрово със студенти от Технически университет Габрово
Среща на екипа на FFW Габрово със студенти от Технически университет Габрово © FFW Габрово

Технически университет Габрово и FFW споделиха своите виждания, в резултат на което откриха множество сходни идеи за предоставяне на възможности и реализация в IT сферата както на местно, така и на регионално ниво. С това образователната и професионалната сфера положиха основите за бъдещо сътрудничество и работа върху една обща цел – да превърнат Габрово в атрактивно място за развитие.

Повече информация за програмата може да бъде открита на сайта ffwgabrovo.com.

Г-н Бошнаков, Вие сте регионален мениджър на FFW Габрово. Връщате се от София, за да работите в родния си град. Каква е мотивацията Ви да работите в по-малък град като Габрово?

Този отговор за мен винаги е бил много прост и ясен: семейство, приятели, природа, чист въздух, спокойствие и много хубави спомени. Покрай своето висше образование, което изучавах в София, ми се наложи да живея около 6 години в столицата и за мен това време беше достатъчно да осъзная, че нещата, които споделих по-горе, са много важни за мен, а София не е идеалното място да бъдат намерени.

Забелязах, че съм много по-продуктивен и креативен в Габрово и в обстановката, която предлага нашият град. Дори и сънят ми е по-пълноценен тук. От професионална гледна точка за мен няма нищо по-хубаво от това да успееш да осъществиш една своя мечта – да създадеш нещо добро за родния си град.

Голяма част от екипа Ви тук са хора, които привличате от големите градове. Как ги мотивирахте? Все пак, София дава повече възможности в сравнение с Габрово.

За щастие нашата сфера много рядко ограничава хората от гледна точка на локация. В Габрово успяваме да поддържаме високи стандарти на заплащане, доближаващи дори тези в София, което в комбинация с природата, спокойствието, по-достъпните имоти и за доста хора по-благоприятната среда за отглеждане на деца, прави работата при нас атрактивна и решението за такива специалисти да направят крачката към по-малкия град, става все по-примамливо.

Коледно парти на FFW Габрово, 2016 г.
Коледно парти на FFW Габрово, 2016 г. © FFW Габрово

Каква е Вашата визия за развитието на дигиталната агенция FFW Габрово в следващите години?

Силно се надявам FFW Габрово да продължи да се развива със същите темпове. Смятам, че компанията може да предложи още много на нейните служители, както интересни и предизвикателни проекти, така и модерни и атрактивни условия за работа.

Искам да виждам все повече хора, насочени в IT сектора, да поглеждат към Габрово и да видят в нашата компания точното място, в което да осъществяват своето професионално развитие.

За изминалата една година видях невероятно много талантливи, будни и интелигентни хора в Габрово и смятам, че шансовете другият ни рожден ден да го посрещнем в двойно по-голям екип са достижими.

Каква е Вашата формула за бизнес успеха в Габрово през ХХІ век?

Желание, труд, постоянство и професионализъм. Това за мен най-общо казано са основни фактори за успех. Смятам, че доста хора се оплакват повече, отколкото работят, и това е причината да изглежда привидно, че Габрово не е подходящо място за развитие. От личните си преживявания съм забелязал, че нивото на обслужване и услуги в България и в частност в Габрово до голяма степен е доста ниско, което означава, че с правилния подход, отношение и мотивация може да се пробие в много различни аспекти.

В никакъв случай не мога да кажа, че е лесно, но със сигурност не е невъзможно. Имам късмета да познавам доста хора, специализирали в различни области и работещи както в България, така и в чужбина и смятам, че успехите и неуспехите са факт навсякъде.

Според мен, за да успееш в наши дни, независимо с какво се занимаваш – трябва да се стремиш да си на най-високо ниво и да преборваш конкуренцията с качество и отношение.

Categories Икономика
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.