В памет на… габровците, които ни напуснаха през 2019 г.

През 2019 г. ни напуснаха известни личности от обществения, политическия и културния живот на Габрово. В края на отминаващата година нека да си спомним за тях и приноса им към Габрово.

Почина футболната легенда от Габрово Иван Вуцов

Иван Вуцов
Иван Вуцов. Снимка: Rob Croes / Anefo – Nationaal Archief Fotocollectie Anefo

На 18 януари почина големият български футболист и треньор Иван Вуцов, родом от Габрово. Габровецът си отиде на 79-годишна възраст. Иван Вуцов е единственият, който класира България на Световно и като играч, и като треньор, и като ръководител на БФС. Повече за кариерата на именития Вуцов четете в статията на Габрово Daily: Иван Вуцов – габровецът, който три пъти класира България на Световното по футбол

Почина първият демократично избран кмет на Габрово Иван Ненов

Иван Ненов

Иван Ненов е кмет на Габрово от 1991 до 1995 г. От 1995 г. до 1999 г. е председател на Общински съвет – Габрово. В неговия кметски мандат е създадено и осветено знамето на града, поставен е географският център на България в местността Узана, завършени са Спортна зала „Орловец“ и блок „Дунав“. По времето на Иван Ненов Габрово става демонстративна зона за енергийна ефективност. Той създава клуб „Приятели на Белгия“ и е в основата на изградените партньорства на Габрово с белгийския град Аалст и швейцарския град Тун.

Почина писателят и почетен гражданин на Габрово Йордан Хаджиев

Йордан Хаджиев. Източник: Дом на хумора и сатирата
Йордан Хаджиев. Източник: Дом на хумора и сатирата

В началото на годината почина Йордан Хаджиев – почетен гражданин на Габрово, писател и юрист. Известен е с книгата “Характерни особености на габровския хумор”.

Напусна ни дългогодишният габровски журналист Петър Цокев

Габровският журналист и писател Петър Цокев. Снимка: Дружество на писателите Габрово
Габровският журналист и писател Петър Цокев. Снимка: Дружество на писателите Габрово

На 14 февруари 2019 г. на 81-годишна възраст почина журналистът и писател от Габрово Петър Цокев. През периода 1964 – 1997 г. е журналист и редактор в габровския вестник „Балканско знаме“, в който завежда отдел „Култура“ и с известно прекъсване е водещ редактор на изданието му за литература и изкуство. След пенсионирането си през 1997 г. работи като журналист на свободна практика. Носител на орден „Кирил и Методий“ и на почетния знак на Габрово.

Напусна ни Петранка Колева – редактор в БАН, бивш директор на Априловската гимназия

Петранка Колева, автор на "Априловски свод". Снимка: Личен архив
Петранка Колева, автор на „Априловски свод“. Снимка: Личен архив

На 29 януари 2019 г. в София почина литературоведът и дългогодишен редактор в „Българска енциклопедия“ при БАН Петранка Колева. Габровката е известна с приноса си към историята и културното наследство на Габрово и България като редактор на енциклопедичните трудове „Априловски свод“, „Кирило-Методиевска енциклопедия“, „Енциклопедия България“. Носител е на орден „Кирил и Методий”, I-ва степен.

Напусна ни поетът хуморист Иван Младенов

Иван Младенов. Източник: Дружество на писателите Габрово
Иван Младенов. Източник: Дружество на писателите Габрово

На 6 февруари 2019 г. почина поетът хуморист Иван Младенов. Той е един от основателите на местното писателско дружество. Носител е на почетния знак на Съюза на независимите български писатели.

Напусна ни художникът Миню Бонев

Габровският художник Миню Бонев © ХГ Христо Цокев

През ноември почина габровският художник Миню Бонев. През 1977 г. той започва творческата си кариера като приложен график и художествен редактор в държавното стопанско предприятие „Реклама” – Габрово. За 17 години, в които художникът е работил в сферата на приложната графика и графичния дизайн, създава повече от 50 търговски и фирмени марки и лога в целия регион на Габрово, Ловеч и Велико Търново. За хората Миню Бонев е добре познат като живописец. За целия си творчески живот Миню Бонев участва в над 30 международни и местни пленера по живопис. Участва в международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово, биеналето за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето” – Бургас, биенале на малките форми – Плевен. Носител е на наградата за живопис на Община Габрово за 2004. На 4 април 2014 година в ХГ „Христо Цокев” бе открита деветата  самостоятелна изложба на художника.

Габрово загуби един добър човек – Николай Боев си отиде внезапно само на 41 години

Николай Боев. Снимка: Личен архив

Габрово се сбогува с един свой съгражданин – журналистът и експерт „Връзки с обществеността“ Николай Боев. Той почина внезапно на 23 юли само на 41-годишна възраст. Множество приятели и близки на Николай се стекоха на опелото, което се състоя на 25 юли в църквата „Успение Богородично“ в Габрово.

Габрово се прости с д-р Любомир Узунов

Д-р Любомир Узунов

През октомври внезапно ни напусна д-р Любомир Узунов. Стоматологът загина при тежка катастрофа след челен удар от автомобил, шофиран от 18-годишен младеж с шофьорска книжка от едва седем месеца.

Categories ГабровциТЕ
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.