6Fest: Нашата щастлива публика в Градинката с мечето © 6Fest

6Fest има амбицията да превърне Габрово в Столица на уличните изкуства

6Fest: Нашата щастлива публика в Градинката с мечето © 6Fest
6Fest: Нашата щастлива публика в Градинката с мечето © 6Fest

Организаторът на Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest Момчил Цонев има амбициозна програма да утвърди Габрово като Столица на уличните изкуства. Фестивалът 6Fest се появи за първи път през 2017 г. в карнавалната седмица. Успешното първо издание събра в Габрово 17 български и чуждестранни улични артисти в три фестивални дни и 10 събития.

6Fest е сред номинираните за Събитие на Габрово в областта на културата за 2017, инициатива на Клуб на будителите. Гласуването е онлайн и продължава до 3 март (подробности и линк за гласуване вижте по-долу).

Габрово – столица на уличните изкуства

„Мечтата на 6Fest e да превърне Столицата на хумора Габрово в Столица на уличните изкуства – в модерна фестивална и карнавална дестинация за български и чуждестранни артисти. Чрез атрактивността на съвременни изкуства като цирк, театър, танц, огън, светлина, музика 6Fest може да бъде второто най-значимо след Карнавала улично културно-туристическо събитие на Габрово. Уличните и карнавалните изкуства са с огромен потенциал за развитието на местната общност, културата и туризма на дадено място. Моето желание е 6Fest да продължи и да се разрасне с още повече участници, събития и инициативи“ – споделя организаторът на 6Fest Момчил Цонев. Именно обогатяването на карнавалната традиция на Габрово бе причината да се появи фестивала през 2017 г.

„6Fest показа, че Габрово може да бъде домакин на артистичен фестивал на международно ниво. Още с първото си издание 6Fest привлече вниманието на габровци и туристи, дори чужденци, които дойдоха в Габрово за фестивала. Участници артисти в 6Fest споделиха, че това е първият и единствен фестивал у нас, изцяло посветен на улични изпълнителски изкуства. Това е сериозна предпоставка за продължаването на 6Fest в следващи издания“ – казва още Цонев.

Избрани моменти от 6Fest 2017 може да гледате тук:

Габрово е с карнавална традиция на близо 200 години

„Габрово има традиция в уличните изкуства на повече от век. Това е уникално явление за България. Още преди Освобождението във възрожденско Габрово се провежда народен празник с увеселителен характер, наречен „Олелийня“. В началото на ХХ век Олелийнята се трансформира в карнавално (маскарадно) шествие. От 60-те години на ХХ век карнавалът в Габрово оформя и познатия ни съвременен облик. В ХХІ век Габрово може да е съвременна фестивална и карнавална дестинация, нашата цел е 6Fest да се превърне в традиция“ – допълва Момчил Цонев.

Фестивал като 6Fest не се беше случвал досега в Габрово!

„6Fest за мен беше супер преживяване, което дори промени живота ми! Щастлива съм, че толкова добри артисти дойдоха и донесоха голяма радост в нашия град“ – споделя доброволецът на 6Fest Пламена Христова. „Фестивал като 6Fest не се беше случвал досега в Габрово! За мен 6Fest беше необикновено, забавно и вълнуващо събитие“ – разказва Стефания Няголова, друг от доброволците на 6Fest и ученичка в Габрово.

3 дни фестивално щастие, 17 български и чужди улични артисти, 10 събития, вход свободен. Над 50 новини в национални медии. 6Fest е празник, 6Fest е щастие. За да превърнем Габрово в Столица на уличните изкуства – споделят от 6Fest във видео за постиженията си, което може да гледате тук:

6Fest с номинация за Културно събитие на Габрово през 2017 г.

6Fest Габрово е номиниран за Събитие на Габрово в областта на културата за 2017, инициатива на Клуб на будителите. Ако ви харесва идеята Габрово да има фестивал за улични изкуства, може да гласувате до 3 март 2018, споделят организаторите на 6Fest. Линкът за гласуване е ТУК . Маркирате от списъка Международен фестивал за градски изкуства и щастие „6Fest“ и натискате бутона „Гласувай“ в дъното на списъка. При успешно отчетен глас ще видите на екрана си надпис на английски „Thanks for voting, your vote has been recorded“.

Организатори на фестивала “6Fest” са сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ и Момчил Цонев. Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2017.

Подробности за 6Fest може да откриете на двуезичния фестивален сайт www.6fest.gabrovo.net и на Facebook страницата www.facebook.com/6fest.gabrovo.

Categories Ах, този арт
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.