Цветомир Цанков: Брилянтно откриване на „Кинотека“ с „Тиха нощ“

Цветомир Цанков

Цветомир Цанков. Снимка: PhotoRez

На 14 ноември в зала „Възраждане“ беше открито първото издание в Габрово на кинофестивала „Кинотека“ с филма „Тиха нощ“ на режисьора Пьотр Домалевски.

„Ах, този арт“ на Габрово Daily представя анализ на филма, написан веднага след прожекцията от габровския джаз музикант и кинокритик Цветомир Цанков:

Брилянтно откриване на „Кинотека“ – фестивала за полско кино, организиран от Полски културен институт и Община Габрово…

Филмът „Тиха нощ“ ме върна от една страна към бунтарския образ, страдащ от вътрешните си противоречия – образ, който в полското кино архетипно се наложи още преди 60 години благодарение на големия Збигнев Цибулски в класическата лента „Пепел и диамант“ на Вайда. Да не се лъжем – Давид Огродник е пар екселанс актьор, на който само му липсваха типичните за Цибулски очила – ама и без тях си беше супер…

От друга страна, макар и вторично, начинът на заснемане на филма и на перфектно изчислената му драматургия ме върна към датската Догма 95, в настроението на Догма номер 1 „Празникът“ на Томас Винтерберг. Тази вторичност никак не беше дразнеща – напротив – тя изтласка и оформи целия филм по отношение на динамика и шок – преднамерен, и затова максимално въздействащ върху зрителя!

Очаквам още полски изненади тези дни!

Откъс от „Тиха нощ“ вижте тук:

Фестивалът „Кинотека“ продължава в Габрово до 18 ноември, вижте програмата

Ако желаете да станете автор в рубриката на Габрово Daily „Ах, този арт“, изпратете ни творбите си на editor@gabrovodaily.info – очакваме вашата поезия, проза, есеистика, публицистика; арт фотография; видео; музика; живопис и др. Животът е кратък, изкуството – вечно!