Участвай във фотоконкурса на „Уикипедия“ „Уики обича Земята“ 2016

Фотоконкурс на "Уикипедия" „Уики обича Земята" 2016

Фотоконкурс на „Уикипедия“ „Уики обича Земята“ 2016

Фотоконкурс за природна фотография от защитените територии на България организират през юни доброволците от българската версия на свободната онлайн енциклопедия „Уикипедия“.

В конкурса „Уики обича Земята“ с краен срок до 30 юни се приемат всякакви снимки, уловили характерни изгледи от нашите национални и природни паркове, резервати, защитени местности и зони по „Натура 2000″. Могат да участват както природни пейзажи, така и снимки, хванали на фокус отделни растителни и животински видове. Естествено, от тях по-особен интерес представляват ендемитите и защитените видове от Червената книга на България.

Наградите за победителите 

Най-добрите снимки ще бъдат публикувани в „Уикипедия“. Десетте избрани за най-добри на националния етап на конкурса ще продължат към международния кръг, а техните автори ще получат награди – ваучери за покупки от фотомагазин. Една от десетте снимки-финалисти ще бъде издадена като официална пощенска марка на Република България за 2016 година.

Условия за участие в конкурса

За да участвате в конкурса, не е задължително да сте имали отпреди това регистрация и редакции по статиите в енциклопедията „Уикипедия“. Не е нужно и снимките да са правени през периода на конкурса: спокойно може да са правени през изминали години и през други сезони. Важно условие е снимките да не са „селфита“ или семейни, а да имат изцяло информационен и образователен характер, защото измежду тях ще се търсят подходящи кадри за илюстриране на енциклопедичните статии в „Уикипедия“.

Другото много важно условие за участие в конкурса е снимките да бъдат предоставени под свободен лиценз. Това означава, че фотографите трябва да са съгласни, че снимките им могат да бъдат копирани и разпространявани неограничено и безплатно, както и да се ползват за всякакви цели, включително комерсиални.

Историята на конкурса

За първи път България се включва в състезанието през 2015 г.  Първото му издание е през 2013 г., когато  идеята хрумва на уикимедианците в Украйна. През годините интересът към него стремително расте: през 2014 г. се присъединяват други 15 страни, а през 2016 г. този брой вече достига 27. Общият брой на качените за участие в надпреварата снимки надминава сто хиляди! Само в България качените снимки през 2015 са над 1600 от 119 участници.

Още за конкурса и как да участвате може да откриете тук.