Skoda-903. Рисунка: Стефан Иванов

Дряновецът Стефан Иванов мечтае да издаде книга с рисунки на ретро возила

Стефан Иванов. Снимка: Личен архив

Дряновецът Стефан Иванов продължава своята колекция от рисунки на ретро возила, но този път с автомобили и машини с военно предназначение. Рисува от 11 години и вече има над 2000 рисунки. Заедно с баща си реставрират стари „Шкоди“ и участват в ретро паради. Това е причината да е посветил своята колекция рисунки на тази марка.

„Шкода вземат огромна роля през световните войни със своите автомобили, камиони, танкове, оръдия и др.“ – разказа за Габрово Daily Стефан Иванов. Ето какво още сподели той за рубриката ни „Ах, този арт“:

„Сталинград е бил обсаден със 305 мм оръдия Шкода. Първата ми рисунка за 2018 е на самолет Шкода D-1 по лиценз на френска компания. Самолетът е едноместен с мотор Хиспано-Суиза 450 к.с. и снабден с 2 картечници Викърс 7,7 мм.Произведени са 26 бройки.

Самолет Шкода D-1. Рисунка: Стефан Иванов
Самолет Шкода D-1. Рисунка: Стефан Иванов

Друга интересна машина е Шкода U трактор. Произвеждан в периода между двете световни войни, взема участие през Втората световна война като машина за теглене и товарене.

Шкода U трактор. Рисунка: Стефан Иванов
Шкода U трактор. Рисунка: Стефан Иванов

Друг интересен модел е Шкода 903 прототип. Шест оси, задвижването е 6х4 със чупещи полуоси за нагаждане по неравните терени. Произведени са само 3 бройки.

Skoda-903. Рисунка: Стефан Иванов
Skoda-903. Рисунка: Стефан Иванов

Освен автомобили за военни цели продължавам и с цивилните модели. Ще наблегна върху автомобилите с марка Лаурин и Клемент (1905-1925), които са закупени от Шкода в средата на 20-те години.

Новото покрай рисунките ми е, че работя по въпроса за издаването на книга, показваща историята на Лаурин и Клемент. Това ще се превърне в първата по рода си рисувана история на компанията. В нея читателите ще прочетат интересни моменти за компанията, която познаваме днес като Шкода, ще могат да разгледат и моделите, които съм нарисувал.“

Разгледайте още от рисунките на Стефан Иванов тук:

През 2017 г. Стефан Иванов даде специално интервю за Габрово Daily, вижте повече тук:

Дряновецът Стефан Иванов с най-голямата колекция рисунки на ретро автомобили

Categories Ах, този арт
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.