Радослав Първанов: Имам идея за проект „Аз съм Българка, аз съм от Габрово!“

Радослав Първанов. Снимка: Личен архив

Радослав Първанов. Снимка: Личен архив

„Ах, този арт“ ви среща отново с габровския фотограф Радослав Първанов – месец след софийската премиера на изложбата за „Аз съм Българка“, ще научим любопитни подробности за първия досег с публиката, ще има ли продължение, кога да очакваме изложба и в Габрово.

През месец май представи проекта си „Аз съм Българка“ с изложба в София? Разкажи ни какви са ти впечатленията от събитието, на живо успя да усетиш и реакциите на публиката.

Да, това се случи на 13 май в изискания столичен ресторант „МоМа”. Постарахме се да има голямо, бляскаво и стилно представяне. Това е първото официално показване на проекта, изложбата и филма, който направихме за този национален проект.

Идеята беше да има добро съчетание с мястото, да не е просто една галерия. Желанието ми бе гостите да се почувстват в едно възрожденско кътче, да се пренесат в онази епоха. За това голямата изненада бе присъствието на всички 20 участнички и двете деца, облечени с носиите, в които са снимани за проекта.

Изпипахме всичко и представянето се случи по възможно най-добрия начин. Това, което виждах, докато траеше събитието, бяха много емоции, имаше сълзи от щастие, имаше усмивки, имаше много любов, носталгия и патриотичен дух.

Радослав Първанов с участничките в "Аз съм Българка" на софийската премиера © "Аз съм Българка", Петър Савов

Радослав Първанов с участничките в „Аз съм Българка“ на софийската премиера © „Аз съм Българка“, Петър Савов

Кулминацията на събитието бе премиерата на филма „Аз съм Българка!”, който също за пръв път бе представен пред публика. Той ще бъде привилегия за тези, които ще дойдат и на бъдещите представяния. Смятаме, че това е нещо, коствало ни много усилия и то не бива да бъде публикувано в интернет. Емоцията, преживяването и духа на мястото според нас са най-добрите средства за съчетаване с показването на нашия филм.

Моите впечатления от това събитие са много добри. Изживяното и видяното не може да се разкаже или повтори. Беше истинско, беше българско. Получи се това, за което мечтаех от самото начало.

Хората, дошли да се запознаят с нашата работа, бяха ужасно много. Присъстваха близки на участничките, но тези, които бяха дошли, за да видят какво ще представим, бяха много. Мястото се оказа тясно, наложи се да ги пускаме на части в залата на проекта. Но всеки успя да се докосне до това, което показваме. Стотици минаха за тази вечер през ресторанта, а днес смело мога да кажа, че вече хиляди видяха изложбата.

Усетих радост, щастие, усетих надежда, че ние младите сме се захванали с нещо добро в полза на родината. Това, което ми споделяха гостите, докато им показвах изложбата, бе, че не са виждали наистина нещо толкова истинско и чисто. Нетърпението да видят всички фотоси и въпросите дали ще има и още и дали изложбата ще пътува не спираха. Посетителите виждаха своята родина, своя град или любима забележителност от друг ъгъл с участие на красиво младо момиче, облечено с носия. Хората сравняваха и се наслаждаваха на присъствието на участничките с техните облекла, позиращи край своите картини. Вярвам, че във вечерта на откриването доставихме огромна доза патриотични чувства и засилване на лъвския български дух у хора от всички поколения.

Докога изложбата ще остане в София и ще продължи ли своето пътуване из страната?

Изложбата по план трябваше да остане точно един месец след откриването й. Това означава 13 юни, но поради огромния интерес към нея ще бъде изложена в Ресторант „МоМа“ до началото на месец юли.

Много се колебаехме в началото дали да бъде експонирана за 2 седмици или повече време. Дадохме си сметка, че много хора преди да представим проекта очакват изложбата, а какво би следвало, след като вече цяла България знае за проекта?! За това решихме тя да бъде за един месец там, като днес решихме да остане още малко, за да могат до нея да се докоснат още зрители.

Кога можем да очакваме „Аз съм Българка“ и в Габрово?

В момента водя преговори, като задължително съм включил в календара на изложбата посещение в моя роден град. Като обмислям вариант с моя екип това да се случи веднъж през 2017 и веднъж през 2018 година.

Габрово и габровска област участват активно в проекта, както вече отбелязахме в специализирана статия в Gabrovo Daily. За мен е изключително важно да покажа работата си и реализацията на проекта в моя роден град. Макар и с много по-малко население от София например, в Габрово е публиката, която би ме разбрала и оценила правилно. Тук имам много приятели, тук има страшно много хора, които разбират от изкуство и биха се радвали да видят моето изкуство на родна земя.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Габрово и габровките в проекта „Аз съм Българка!“ на фотографа Радослав Първанов

Ще работим в тази посока Габрово да получи максимално много от участието си в този проект, като вече имам идея за създаване на регионален продукт от типа „Аз съм Българка, аз съм от Габрово!“.

Приключил ли е проектът вече или ще има и продължение?

Първата му част от гледна точка на снимки е приключила. Проектът бе представен на 13 май в град София, но не спираме до тук. Проектът има цели, които трябва да се изпълнят.

Както загатнах на голямото представяне, това беше „Аз съм Българка!” 1 , а разбира се, че щом има едно, ще има и две.

Днес вече работим по продължението му, ще добавя още десетина интересни дестинации, за да довърша обиколката в България и да няма пропуснати региони. Надявам се до края на годината да успея и с това, за да знам, че вече образът на Българката е пълен.

С какво се занимаваш в момента, снимаш ли нови неща?

Освен с продължението на Национален проект „Аз съм Българка!” работя по два чисто нови патриотични проекта. Имам намерение да завърша образа на България, като покажа и мъжкия пол, както и други възрасти от моите сънародници.

Работя по идея, свързана със 140-тата годишнина от Шипченската епопея, снимам обекти в родното Габрово от много различен ъгъл и планирам още една изложба.

Радослав Първанов. Снимка: Личен архив

Радослав Първанов. Снимка: Личен архив

За съжаление с планирането на много нови проекти и организирането на представяния на „Аз съм Българка!” нямам много време за посвещение на любимия репортаж, но успявам да открадна някой момент, за да го направя.

Коментари