„Бузлуджа – паметта на времето” – един проект, един архитект и трима фотографи

Монументът на Бузлуджа © Радослав Първанов
Монументът на Бузлуджа © Радослав Първанов

„Ах, този арт“ представя текст на Радослав Първанов

На 19 януари в художествената галерия в Габрово „Христо Цокев“ бе открита изложбата „Бузлуджа – паметта на времето” . Тя включва авторския проект на арх. Дора Иванова за цялостно възстановяване на паметника на връх „Бузлуджа” и превръщането му в музей на българската история. В изложбата са включени фотографии от двама шотландци и един габровец. Габровецът съм аз, а колегите са Никола Милър и Лес Джонстон.

IMG_4728
Монументът на Бузлуджа © Радослав Първанов

От дипломна работа до проект за съвременен музей

За да се стигне до представянето на проекта и изложбата в Габрово, мога да разкажа малко предистория. Преди две години архитект Дора Иванова, която е родом от Монтана, ме потърси с молба за помощ по темата с паметника, понеже бях натрупал информация от предишно проучване. Отзовах се и ѝ помогнах за да направи своята дипломна работа, която тя трябваше да защити в Технически Университет Берлин за своята магистърска степен. Работихме дълго и усърдно, в крайна сметка се получи едно произведение на изкуството, смело го казвам. История, факти, архитектурна оценка и готов проект за превръщането на рушащата се сграда в съвременен музей.

Дора защити своята дипломна работа с отличен и пое по тежкия път да представи проекта пред институции, архитекти и заинтересувани хора и организации. Получи няколко награди за него дори, едно от многото признания за нейния огромен труд. Така се стигна до идеята проектът да бъде въведен в крайна фаза – запознаване на хората с него и стъпки към същинска реализация. Арх. Иванова създаде фондация, която да набира средства за първоначалните проучвания, които са задължителни за да може да се направи адекватна оценка, план и прогноза за необходимите средства за запазване на монумента.

„Бузлуджа – паметта на времето” в Габрово

Така се стигна до реализирането на изложба под името на проекта „Бузлуджа – паметта на времето”. Първо тя бе представена в София, по-късно в родния град на автора й Дора Иванова – Монтана, после Казанлък и така дойде ред на Габрово. Градът от другата страна на Балкана. Подготвихме изложбата, подредихме я и дойде време за деня на откриването – 19 януари.

Откриване на изложбата „Бузлуджа – паметта на времето” в ХГ "Христо Цокев" - Габрово © Никол Тодорова
Откриване на изложбата „Бузлуджа – паметта на времето” в ХГ „Христо Цокев“ – Габрово © Никол Тодорова

Снимките бяха по стените, платната с проекта за възстановяване на Бузлуджа също. Започнаха да прииждат хора, гледаха, коментираха, питаха ни, възхищаваха се и същевременно се разочароваха от детайлите, които виждат. Голяма част от тях не бяха ходили до паметника и това, което разкриваше снимките, ги изненадваше и приятно, и неприятно. Възхищаваха се на това, което беше направила Дора Иванова, цялостното проучване от историята на мястото до всяко нововъведение, което бе предвидено да се изгради в проекта.

Гледайте видео на Радослав Първанов за изложбата:

Точно в 17:30 авторката на идеята откри изложбата, аз казах няколко думи за моята работа и мнението ми за проекта. По-късно думата имаше и Никола Милър. За съжаление третият фотограф не успя да дойде за откриването, но съм сигурен, че духом ни подкрепяше от чужбина. След краткото въведение архитектът, който ни събра в галерията, представи своя проект. С немска прецизност, точни думи и нагледно представена презентация зрителите, дошли да видят изложбата, се запознаха с идеите на арх. Иванова. Последваха въпроси, коментари, дискутираха се идеи за финансирането, предназначението, дали е възможно това да се случи, за мисленето на българите и още много други.

Събитието продължи няколко часа, като аз и останалите домакини разговаряхме с почти всички гости за работата ни, за проекта и дали е възможно той да се реализира.

Изложбата може да бъде видяна в зала „Япония” на ХГ „Христо Цокев” Габрово до 19 февруари.

Разгледайте галерия от снимки на монумента Бузлуджа, представянето на изложбата в Габрово и проекта „Бузлуджа – паметта на времето”:

Подкрепа за проекта

Тук е мястото да ви кажа, че който желае, може да закупи висококачествена разпечатка в размер 50 х 70 сантиметра. Като средствата, събрани от снимките, ние, фотографите, даряваме на фондацията, за необходимите проучвания. Цената на всяка снимка е 20 лева –  много ли са, малко ли са, ще оставя вие да прецените, но ви уверявам, че ще поставите на стената вкъщи или в офиса произведение на изкуството от едно уникално място.

Най-отдолу можете да видите сметката на фондацията, ако желаете да направите дарение. Също така сме изработили пощенски картички с всички снимки от изложбата, парите от тях също са за целите на фондацията, цената им е 2 лева.

Ако желаете да помогнете на каузата можете да го направите по най-удобния за вас начин. На имейл адрес  buzludzha.project@gmail.com, тел. 0878 39 08 93 или сайта на проекта www.buzludzha-project.com.

Банкова сметка на  фондацията

Фондация „Проект Бузлуджа“

Първа инвестиционна банка

IBAN: BG90FINV91501216590160

BIC: FINVBGSF

Categories Ах, този арт
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.